Menu

Szukaj na tym blogu

12 sierpnia 2015

Cytrynowe pulpety drobiowe w sosie jogurtowym.

Hej,
Dziś przychodzę do Was z przepisem na cytrynowe pulpety drobiowe w sosie jogurtowym z kolendrą, podane z czarnym ryżem. Zapraszam :)





Składniki: (4 porcje)
  • 500 g. mielonego mięsa drobiowego
  • 1 jajo
  • 1/2 czerstwej bułki
  • 1/2 szklanki jogurtu naturalnego
  • skórka otarta z 1 cytryny
  • sól, pieprz
  • 1 kostka rosołowa
  • 1 pęczek kolendry
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej 
  • 400 g. ryżu (u mnie czarny pełnoziarnisty)
  • odrobina oleju kokosowego

Wykonanie:
Najlepiej zacząć od ugotowania ryżu. Następnie namoczyć bułkę w zimnej wodzie aż całkiem zmięknie. Dodać do mięsa mielonego razem z jajkiem, skórką otartą z 1 cytryny, solą i pieprzem, dobrze wyrobić. Z powstałej masy uformować pulpeciki. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju kokosowego i podsmażyć pulpety. W międzyczasie rozpuścić kostkę rosołową w litrze wody i gotować na małym ogniu. Pulpeciki przekładać do garnka i dusić kilka minut. Jogurt naturalny wymieszać z mąką i 3 łyżkami bulionu dodawanymi stopniowo. Przelać do garnka i dokładnie wymieszać. Kolendrę posiekać i również dodać do garnka. Doprawić do smaku. Podawać z ryżem tak jak u mnie lub z kaszą, ziemniakami.

SMACZNEGO :)

10 komentarzy:

Dziękuję za każdy komentarz :)
Komentarze typu "obserwujemy?" będą usuwane.



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...